Algemene schoolzaken
De dagelijkse onderwijspraktijk
Dagindeling
Bij het eerste belsignaal, om 08.25 uur, gaat de buitendeur dicht en gaan de leerlingen naar de lokalen. Bij het tweede belsignaal, om 08.30 uur, beginnen de lessen. Telaatkomers worden alleen in de les toegelaten met een ‘te laat’ briefje, dat zij bij de balie (of mediatheek) ophalen. Leerlingen die te laat komen, moeten zich de volgende ochtend om 08.00 uur op school melden in het opvanglokaal/mediatheek.
1e uur 08.30 - 09.20 uur
2e uur 09.20 - 10.15 uur
Pauze
3e uur 10.35 - 11.25 uur
4e uur 11.25 - 12.15 uur
Pauze
5e uur 12.50 - 13.40 uur
6e uur 13.40 - 14.30 uur
Pauze
7e uur 14.45 - 15.35 uur
8e uur 15.35 - 16.25 uur
9e uur 16.25 - 17.15 uur
In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld als er startgesprekken zijn, wordt er gewerkt met een rooster van 40 minuten.
1e uur 08.30 - 09.10 uur
2e uur 09.10 - 09.55 uur
Pauze
3e uur 10.15 - 10.55 uur
4e uur 10.55 - 11.35 uur
5e uur 11.35 - 12.15 uur
Pauze
6e uur 12.50 - 13.30 uur
7e uur 13.30 - 14.10 uur
8e uur 14.10 - 14.50 uur
Kantine
Het kantinebeleid is vooral gericht op een zo gezond mogelijk assortiment. De kantine is in principe altijd tijdens de pauzes geopend.
Onderwijstijd
Een leerling komt naar school voor onderwijs. In de school organiseren we de schooldag zo dat leerlingen met hun onderwijs bezig zijn. Het onderwijs op onze school kent vaklessen en lessen waarin begeleiding centraal staat, zodanig dat in de onderbouw meer lessen van begeleiding zijn en in de bovenbouw de begeleiding een meer sturend karakter heeft en meer individueel is gericht. Leerlingen dienen in principe van 08.30 - 16.30 uur beschikbaar te zijn voor schoolzaken. Binnen deze uren, in enkele gevallen tot 17.15 uur, is voor iedere klas het lesrooster ingevuld. Hulp- en begeleidingsuren zijn in de schooldag opgenomen. Leerlingen die naar deze uren verwezen worden, zijn verplicht deze te volgen. Door bijvoorbeeld langdurige ziekte en vervanging van docenten kan het rooster veranderen. In de regel ontvangen de leerlingen enkele keren per jaar een voor hen aangepast rooster. Voor weken met veel bijzondere activiteiten krijgen zij ook een daarop aangepast rooster. De roosterwijzigingen worden dagelijks in ons roosterprogramma Zermelo vermeld. De leerlingen ontvangen hiervoor een link.
Invallessen
Er is een groep docenten beschikbaar om lessen over te nemen als een collega ziek is. Als een les door een andere docent wordt overgenomen, is dit zichtbaar in Zermelo. Het is dan belangrijk dat uw kind altijd zijn/haar boeken meeneemt voor dat vak. Het is mogelijk dat een opgegeven repetitie door een vervangende docent wordt afgenomen. Een uitgevallen uur tijdens de lesdag kan ook worden gevuld door het verplaatsen van een eerste of laatste lesuur naar de vrijgekomen lestijd, waardoor in dat geval de lesdag korter wordt.
KWT (KeuzeWerkTijd)
Het ene vak ligt je beter dan het andere vak. Voor sommige vakken kun je wat extra hulp gebruiken. Daarom bieden wij KeuzeWerkTijd (KWT) aan. Leerlingen kunnen zich voor meerdere KWT-uren/vakken per week opgeven en tot 10 weken vooruit plannen. Inschrijven doe je in de WebApp in Zermelo. KWT wordt op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag het eerste uur gegeven. Het inschrijven gaat in overleg met de mentor. Leerlingen die zich inschrijven verplichten zichzelf om te komen; absentie wordt geregistreerd.
Afwisseling
Het schoolleven bestaat gelukkig niet alleen uit het ontvangen en geven van lessen. Geen schoolweek is gelijk. Oriëntatiedagen op vervolgopleidingen en beroep, sportieve en culturele activiteiten, toetsen en cursussen, dragen bij aan een vormend en gevarieerd schoolprogramma. In het lesprogramma is rekening gehouden met het uitvallen van lessen ten behoeve van bovengenoemde activiteiten.
Regeling ziekmelding en absentie
Aan de controle op aanwezigheid van de leerlingen – ons absentiecontrolesysteem – besteden wij veel tijd en aandacht. Onze doelstelling is te werken aan het in stand houden en verbeteren van het werkklimaat waarin leerlingen en personeel optimaal tot hun recht kunnen komen. Door goede communicatie tussen ouder(s)/verzorger(s) en school kan er snel gehandeld worden als er iets mis dreigt te gaan. Onderstaande richtlijnen geven aan hoe te handelen in bepaalde situaties.
- Wanneer een leerling ziek is, geeft de ouder/verzorger*) dit in de ochtend tussen 08.00-08.30 uur telefonisch, bij voorkeur via de voicemail (optie 2), door.
- Voor een afspraak met de dokter/orthodontist kunt u dit ook één of meerdere dagen van te voren tussen 08.00 uur en 16.00 uur telefonisch, bij voorkeur via de voicemail (optie 2), doorgeven. U spreekt de afwezigheid in met duidelijke vermelding van de naam en de klas van de leerling en de lesuren dat de leerling afwezig zal zijn. Dit wordt verwerkt in Magister met de code ZG of DG. Een brief achteraf is niet (meer) nodig. Als uw kind langere tijd ziek is, verzoeken wij u de vierde dag van zijn/haar ziekte weer even naar school te bellen.
- Wanneer er niet naar school gebeld is, komt de melding AB in Magister. Dit houdt in dat wij niet weten waar de leerling is. De ouder heeft twee werkdagen de tijd om de CSB alsnog op de hoogte te brengen waarom zijn/haar zoon/dochter er niet was. Wanneer er na twee werkdagen nog niet gebeld is, wordt de code AB omgezet in de code SP (spijbelen). Wanneer een leerling de code SP heeft, zal hij/zij dit uit moeten zitten. Als een SP uitgezeten is, wordt de code gewijzigd in SU.
- Wanneer een leerling te laat in de les verschijnt, wordt hij/zij te laat gezet; dit gebeurt met de code TO in Magister. De leerling dient dezelfde dag deze TO uit te zitten op het oranje leerplein bij de heer Deekman.
- Wanneer een leerling uit de les gestuurd wordt (is UK in Magister), meldt hij/zij zich bij het oranje leerplein. Hier krijgt de leerling een gele kaart. De leerlingen levert zijn/haar telefoon in en gaat rustig alleen aan een tafel zitten. Twee minuten voor het einde van de les mag hij/zij de telefoon weer ophalen en gaat terug naar de docent. De docent ondertekent de gele kaart. Na het laatste lesuur meldt de leerling zich, mét de gele kaart op het oranje leerplein en blijft een uur uitzitten. Uitzitten kan elke dag na het laatste lesuur van de leerling, tot 16.30 uur.
Van herhaald te laat komen of herhaalde verwijdering uit de les wordt u op de hoogte gebracht. In bepaalde gevallen zal de leerplichtambtenaar worden ingeschakeld. Indien uw kind bij een repetitie, schriftelijke overhoring e.d. afwezig is zonder een in deze regeling aangegeven melding, dan wordt voor de gemiste repetitie, overhoring e.d. het cijfer 1 toegekend.
Verzoeken om een vrij dagdeel of vrije dagen dienen zes weken van te voren schriftelijk, via het formulier ‘Aanvraagformulier verlof wegens gewichtige omstandigheden’ of ‘Aanvraagformulier vakantieverlof’ (door de leerling af te halen bij de administratie), bij de leerjaarcoördinator te worden ingediend. Wij adviseren u vooraf telefonisch overleg te plegen. Vaak kunnen dan al afspraken worden gemaakt. Overigens zullen wij ons daarbij moeten houden aan de leerplichtwet en de richtlijnen ter zake van de gemeente.
*) Voor leerlingen van achttien jaar en ouder geldt dat zij zélf naar school bellen om zich ziek/afwezig te melden. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor hun aan- en afwezigheid op school.
Bij het bericht dat in genoemde gevallen naar u gezonden wordt, zal in het algemeen een overzicht van verzuim gevoegd worden. In dit overzicht worden afkortingen gebruikt. De verklaring van deze afkortingen is als volgt: AB = absent ongeoorloofd AG = absentie goedgekeurd BV = boeken vergeten DG = dokter geoorloofd HV = huiswerk vergeten NL = niet in de les toegelaten SG = schorsing SP = spijbelen SU = straf uitgezeten SV = studieverlof decaan TA = toets absent TO = te laat ongeoorloofd TG = te laat geoorloofd TU = te laat uitgezeten VG = verlof geoorloofd UK = uit de klas gestuurd UU = uit de klas gestuurd uitgezeten VL = in VOL (Verlengd Onderwijs Lokaal) ZG = ziek gemeld
verzuimbeleid
Bij het verzuimbeleid is er een samenwerkingsverband tussen drie partijen: de school, een vaste schoolarts van de GGD Amsterdam en de leerplichtambtenaar van de gemeente. De schoolarts en de leerplichtambtenaar zijn beiden lid van het Zorgadviesteam van de school. In het geval van ziekte doet u als ouder(s)/verzorger(s) een beroep op vrijstelling van het volgen van het lesprogramma voor uw kind. Bij frequent of langdurig ziekteverzuim laat de school zich adviseren door de schoolarts. Dit gebeurt met zorg voor en in het belang van de leerling. De school signaleert het ziekteverzuim aan de hand van vastgestelde criteria:
- meer dan zeven schooldagen achter elkaar ziek
- meer dan drie ziekmeldingen gedurende de laatste acht schoolweken.
De ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen die aan bovenstaande criteria voldoen, ontvangen hierover schriftelijk bericht. De verzuimstatus van de leerling wordt hieraan toegevoegd. Hierna volgt op korte termijn een uitnodiging aan de ouder(s)/verzorger(s) om samen met hun kind naar de GGD Amsterdam te komen voor een verplicht consult bij de schoolarts.
Halt
2
Bij ongeoorloofd verzuim kan Bureau Leerplicht Plus besluiten proces verbaal op te maken en de leerling te verwijzen naar Halt. De criteria die hiervoor gehanteerd worden, zijn:
- vanaf twaalf keer te laat komen
- vanaf negen uur regulier verzuim binnen een periode, nl. van september t/m december en van januari tot de zomervakantie
Wij worden graag op de hoogte gehouden van zaken waardoor uw kind, tijdelijk, niet goed kan functioneren. Hiervoor kunt u contact opnemen met de mentor en/of de leerjaarcoördinator. Te denken valt hierbij aan gevallen van pesten en bijzondere gezins- of familieomstandigheden.
Wat is er geregeld voor zieke leerlingen in Amsterdam?
Wanneer een leerling door ziekte en/of ongeval langere tijd geen onderwijs op school kan volgen, kunnen ouder(s)/ verzorger(s) een beroep doen op ondersteuning. Aan deze voorzieningen zijn geen kosten verbonden.
Wanneer een leerling langdurig ziek thuis is:
Stichting Onderwijs aan Zieke Kinderen Thuis in Amsterdam T 0299 - 37 42 42 Coördinator: mw. J. Taams www.huisonderwijsamsterdam.nl Aanmelding geschiedt in overleg met de jeugdarts en de zorgcoördinator van de school.
Leerplichtwet
De leerplichtwet geeft de rector van de school de bevoegdheid om zonder goedkeuring van de leerplichtambtenaar extra verlof te verlenen wegens gewichtige omstandigheden. In het geval dat extra verlof wordt verleend, wordt duidelijk aangetekend dat de absentie als gevolg van het verlof volledig voor eigen risico is en niet op een later moment kan worden aangevoerd als een oorzaak van mindere prestaties. Als uw kind, om welke reden dan ook, te vaak afwezig is, wordt de leerplichtambtenaar hiervan op de hoogte gesteld. Als het om ziekte gaat, wordt de jeugdarts ingeschakeld. De jeugdarts voor onze school is Marloes Ekkelkamp. Voor informatie over uw rechten en plichten als ouder(s)/verzorger(s) ten aanzien van het onderwijs van uw kind, verwijzen wij naar de volgende sites: www.leerplichtwegwijzer.nl www.rijksoverheid.nl
Het pedagogisch klimaat op de CSB
Iedere onderwijsactiviteit op de CSB past binnen het kader van betekenisvol onderwijs. We spreken van betekenisvol onderwijs wanneer er sprake is van de volgende drie aspecten:
- Het onderwijs is gericht op of sluit aan bij de persoonlijke ontwikkeling van de leerling.
- De leerling is betrokken bij en verantwoordelijk voor zijn/haar eigen leerproces.
- Er is een duidelijke relatie tussen de lesstof, de leerling en de maatschappij.
Persoonlijke ontwikkeling Door de onderwijsactiviteiten leert de leerling zichzelf kennen in relatie tot de wereld om zich heen. Hierbij spelen de volgende vragen een centrale rol: "wie ben ik?", "wat kan ik?" en "wat doe ik?". Hieruit volgt de vraag hoe de leerling zich verhoudt tot de wereld om zich heen. Op de CSB speelt burgerschapsonderwijs een belangrijke rol in de bredere visie op persoonlijke ontwikkeling. Onder burgerschapsvorming verstaan we: het vormen van leerlingen die actief meedoen en een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Het gaat vooral om de houding en de vaardigheden van de leerlingen. De drie domeinen die de kern voor burgerschapsvorming vormen, zijn democratie, participatie en identiteit. Op de CSB zie je deze onder andere terug in de aanwezigheid van een leerlingenraad, de jongerenrechtbank en de Junior Bildungschool. Betrokkenheid en verantwoordelijkheid Het is voor de leerling duidelijk dat in de onderwijsactiviteiten op de CSB gewerkt wordt vanuit leerdoelen en eindtermen. Formatieve evaluatie, het inzetten van rubrics en ontwikkelgesprekken zorgen ervoor dat de leerling weet aan welke doelen wordt gewerkt. Ook weten zij hoe zij zelf staan ten opzichte van deze doelen en in welke mate zij hun doelen hebben behaald. De betrokkenheid beperkt zich niet alleen tot het leren, maar breidt zich uit tot allerlei andere facetten van de schoolgemeenschap. Zo is er een leerlingenraad die deelneemt aan de medezeggenschapsraad van de school en zich bezighoudt met de sfeer en veiligheid in de school, de organisatie van evenementen en de kwaliteit van het onderwijs. Voor docenten is het essentieel te weten hoe leerlingen hun onderwijs ervaren; dat bepaalt mede de effectiviteit ervan. Relatie lesstof, leerling en maatschappij In de onderwijsactiviteiten gebruiken we lesmaterialen waarin voorbeelden worden gegeven uit het dagelijks leven om de lesstof in een voor de leerling herkenbare context te plaatsen. Diversiteit aan activerende werkvormen zorgt ervoor dat leerlingen betrokken zijn bij de lesstof. Met gespreks- en discussievormen in de les dragen we eraan bij dat leerlingen kritisch naar de lesstof kunnen kijken. Daarnaast zijn buitenschoolse activiteiten een waardevolle toevoeging op de te behalen leerdoelen.
Leerlingbetrokkenheid
Als school waar ontwikkeling in de breedste zin centraal staat, is het van grote waarde dat onze leerlingen zoveel mogelijk betrokken zijn bij de school. Daarom zijn we continu op zoek naar waar leerlingen kunnen participeren. We hebben natuurlijk een leerlingenraad waar leerlingen inspraak hebben. Maar ook binnen andere projecten participeren leerlingen. Zo verzorgen zij in een techniekgroep licht en geluid en via de jongerenrechtbank krijgen leerlingen de kans om medeleerlingen te helpen om onwenselijk gedrag te corrigeren. Als onderdeel van de beoordelingsprocedure van nieuwe docenten geven leerlingen in groepsverband door enquêtes feedback op het functioneren van hun docenten. Daarnaast kunnen ze hun betrokkenheid tonen in de uitvoer van het onderwijs (in de rol van hulpmentor) en in het beleid ten aanzien van functioneren van onderwijs en personeel.
Rookvrije school
Uit onderzoek is gebleken dat het zien roken van anderen, jongeren aanzet om zelf te gaan roken. Veel jongeren steken hun eerste sigaret op het schoolplein op. Dat roken ongezond en zeer schadelijk is, is algemeen bekend. Wij vinden dat wij als school de verantwoordelijkheid hebben om leerlingen een gezonde en rookvrije leeromgeving te bieden. Op onze school en het schoolplein is derhalve roken voor iedereen verboden. Omdat er in het algemeen minder wordt gerookt, verwachten wij geen overlast in de directe omgeving. Wij blijven daarover met de omwonenden in contact.
Schade
Het uitgangspunt is dat de school niet aansprakelijk gesteld kan worden voor schade die ontstaat door diefstal of vernielingen van eigendommen van een leerling. Van de leerling wordt verwacht dat hij zorgvuldig met zijn spullen omgaat en deze niet onbeheerd achterlaat. We raden ook ten sterkste af waardevolle voorwerpen mee naar school te nemen.
Kleding
Van de leerlingen wordt verwacht dat zij goed en verzorgd de school bezoeken. Ieder is vrij in de keuze waarop hij of zij zich kleedt. De vrijheid wordt wel beperkt door de algemene opvatting van wat nog fatsoenlijk en passend is. We gaan ervan uit dat iemand met zijn kleding geen aanstoot geeft. De kleding moet de onderlinge communicatie in school mogelijk blijven maken en het moet mogelijk zijn om de identiteit vast te stellen van een ieder die in de school aanwezig is.
Privacy/portretrecht
Op de CSB worden regelmatig leerlingen en klas-/groepssituaties tijdens binnen- en buitenschoolse activiteiten gefotografeerd door medewerkers. Het fotomateriaal wordt o.a. gebruikt bij voorlichting over de school en ter verfraaiing van het schoolgebouw. Ook maken wij als (aspirant) opleidingsschool soms opnames van lessen. Dit is nodig om het leren van docenten (in opleiding) te verbeteren. Deze opnames worden uitsluitend gebruikt ter verbetering van de onderwijskwaliteit en studiedoeleinden van stagiaires in het kader van bespreking van lessituaties. In Magister kunt u aangeven of u toestemming geeft voor gebruik van foto's/video van uw kind voor openbare publicaties. In voorkomende gevallen nemen wij contact met u op om uw toestemming te vragen voor publicatie van foto's/video/citaten en/of deelname aan bepaalde activiteiten.
Schoolpas
Elke leerling krijgt aan het begin van zijn schoolcarrière een schoolpas. Met de schoolpas kunnen leerlingen hun kluisje openen en ook printjes/kopietjes betalen. In de mediatheek staat de printer/kopieermachine waar leerlingen van de CSB gebruik van mogen maken. Nadere informatie over het koppelen van de schoolpas aan het leerlingaccount op het netwerk van de school en over het opwaarderen van het tegoed van de schoolpas is verkrijgbaar in de mediatheek. De CSB geeft vanuit de overige kosten die aan de ouder(s)/verzorger(s) in rekening worden gebracht elke leerling een kopieertegoed van € 5,-. De leerlingen hebben hun schoolpas altijd bij zich. Heeft een leerling zijn pas niet bij zich, dan kan dit tot een sanctie leiden. Let op: Een leerling die zijn/haar schoolpas verliest of kwijt is, kan tegen contante betaling van € 5,- bij de leerlingenadministratie een nieuwe pas aanvragen.
Schorsing en verwijdering
Een leerjaarcoördinator kan, in overleg met de schoolleiding, een leerling gedurende een dag de les ontzeggen (zgn. interne schorsing), of in geval van een zwaarwegend vergrijp, een dag extern schorsen. In geval van een interne schorsing verblijft de leerling gedurende een door de leerjaarcoördinator bepaalde tijd in het opvanglokaal onder toezicht van de pedagogisch medewerker, waar hij zelfstandig werkt aan zijn schoolwerk. Als een leerling de dag(en) waarop hij intern geschorst is een of meerdere toetsen heeft, maakt hij deze gewoon in de klas. In geval van externe schorsing wordt het de leerling verboden zich in of in de omgeving van de school te bevinden gedurende de periode waarin hij is geschorst. De rector kan een leerling maximaal 3 dagen schorsen, tenzij in overleg met de leerplicht een langere periode noodzakelijk is. Te allen tijde zullen in geval van schorsing de leerplicht en de inspectie op de hoogte worden gebracht. In ernstige gevallen, ter beoordeling van de schoolleiding, of bij herhaling van gedragingen die al hebben geleid tot externe schorsing, kan een leerling definitief van school worden verwijderd. Het besluit tot definitieve verwijdering wordt de ouder(s)/verzorger(s) en de betrokken leerling schriftelijk en met opgave van redenen meegedeeld. Binnen 30 dagen na dagtekening kan aan het bestuur van de school schriftelijk om herziening worden verzocht. Afgezien daarvan kan de school overgaan tot het doen van aangifte bij de politie, indien daar aanleiding toe is. De rector beslist in gevallen waarin de regels en bepalingen niet voorzien.