Onze aandacht voor de leerling

Leerlingbegeleiding

Wij vinden het erg belangrijk dat iedere leerling goed begeleid wordt. Het kan hierbij gaan om aanpassingsproblemen, moeilijkheden in een bepaald vak, aanleren van leerstrategieën, het maken van huiswerk, een verstoorde relatie tussen een leerling en één of meer medeleerlingen of tussen een leerling en een leraar. Het kan ook gaan om persoonlijke problemen of het kiezen van een vervolgstudie. In hun studieproces kunnen leerlingen, behalve door de vakdocenten, begeleid of ondersteund worden door:

  • klassenmentoren
  • remedial teaching
  • studielessen
  • aandachtgerichte training (ACT)
  • begeleiding in het verlengde onderwijslokaal (VOL) voor leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte.
  • klachtencommissie
  • contactpersonen voor vertrouwenszaken
  • contactpersonen ambulante begeleiding
  • decaan

Klassenmentoren

Elke klas heeft een mentor. De mentor besteedt extra zorg aan de leerlingen van zijn/haar klas en behartigt zo nodig hun belangen. Hij/zij volgt de studieresultaten van de leerlingen en bespreekt deze met hen en, zo nodig, met de vakcollega. De mentor is de contactpersoon tussen de ouder(s)/verzorger(s) en de school. Van belang is dat ouder(s)/verzorger(s) de mentor op de hoogte stellen van bijzondere (gezins)omstandigheden die invloed kunnen hebben op het gedrag of de prestaties van de leerling. Soms doen zich bijzondere problemen voor bij leerlingen die buiten de mogelijkheden van het mentoraat vallen. De mentor kan dan de leerling en zijn/haar ouder(s)/verzorger(s) in contact brengen met in- of externe begeleidingsinstanties.

Mentorenoverzicht

klas afkorting naam emailadres

V1A SCHM Femke Schuddebeurs f.schuddebeurs@csb-amsterdam.nl

V1B CROA Anne Crouwel a.crouwel@csb-amsterdam.nl

H1C SMUS Sofie Smulders s.smulders@csb-amsterdam.nl

MH1D WIEH Hidde Wierda h.wierda@csb-amsterdam.nl

MH1E MESJ Jord Mes j.mes@csb-amsterdam.nl

M1F LOKM Matthijs Lok m.lok@csb-amsterdam.nl

M1G JANI Imre Jansen i.jansen@csb-amsterdam.nl

V2A TIMM Monique Timmermans m.timmermans@csb-amsterdam.nl

V2B BLOC Christiaan Blom c.blom@csb-amsterdam.nl

H2C TENC Amanda Tency a.tency@csb-amsterdam.nl

H2D MULA Auke Jan Mulder a.mulder@csb-amsterdam.nl

H2E WITD Davey de Wit d.dewit@csb-amsterdam.nl

M2F ADAN Niek Adamse n.adamse@csb-amsterdam.nl

M2G KROO Onno Kroese o.kroese@csb-amsterdam.nl

M2H MOHL Loes Möhringer l.mohringer@csb-amsterdam.nl

V3A CABJ Jose Caballero j.caballero@csb-amsterdam.nl

V3B VINM Maurice Vink m.vink@csb-amsterdam.nl

H3C BOSM Margo Bosch m.bosch@csb-amsterdam.nl

H3D HEID Dennis Heijblok d.heijblok@csb-amsterdam.nl

M3E BULG Gabriella Bulicic g.bulicic@csb-amsterdam.nl

M3F GENR Rob Genot r.genot@csb-amsterdam.nl

M3G SBAF Fatima Sbata f.sbata@csb-amsterdam.nl

V4A KHAT Khaira el Khattabi k.elkhattabi@csb-amsterdam.nl

MARF Floor van Marsbergen f.vanmarsbergen@csb-amsterdam.nl

H4B KOKD Dennis Kok d.kok@csb-amsterdam.nl

H4C OOSI Inez Oosterhof i.oosterhof@csb-amsterdam.nl

H4D SANI Ivy Sandvliet i.sandvliet@csb-amsterdam.nl

M4E ROOM Mike Roos m.roos@csb-amsterdam.nl

M4F TUIN Natascha Tuinhout n.tuinhout@csb-amsterdam.nl

M4G STIA Abdel Stitou a.stitou@csb-amsterdam.nl

V5A BOEA Arthur de Boer a.deboer@csb-amsterdam.nl

H5B VONG Gerard Vonk g.vonk@csb-amsterdam.nl

H5C THOY Yvette Yhorn y.thorn@csb-amsterdam.nl

V6A WIJJ Jacoba van Wijngaarden j.vanwijngaarden@csb-amsterdam.nl

Leerlingbespreking.nl

Via leerlingbespreking.nl geven docenten na de eerste en tweede periode gerichte feedback op het leerproces van de leerlingen. Deze feedback is voor de mentor, ouders en leerling inzichtelijk en komt ter sprake bij de driehoeksgesprekken. Tijdens de studielessen maken de leerlingen op basis van de feedback in leerlingbespreking.nl samen met de mentor een plan van aanpak.

Zorgadviesteam (ZAT)

Sommige leerlingen hebben bijzondere zorg nodig waarbij ook externe begeleiders zijn betrokken. Om die begeleiding in goede banen te kunnen leiden, is op school een Zorgadviesteam (ZAT) samengesteld. De taak van het ZAT is om ná overleg met de ouder(s)/verzorger(s) tezamen gesignaleerde problemen van leerlingen te bespreken en te verhelderen en een geschikt begeleidingstraject ter oplossing te kiezen. De mentor meldt in overleg met de ouder(s)/verzorger(s) de leerling aan bij de zorgcoördinator van de school. De zorgcoördinator bespreekt de leerling in het ZAT en hieruit volgt een advies en/of begeleidingstraject. Aan het ZAT-overleg nemen de volgende personen deel:

  • Zorgcoördinator: Erna ten Oever
  • Ouder- en Kindadviseur verbonden aan de school: Jan Tegenbosch
  • Jeugdverpleegkundige: Mohammed Khawam
  • Jeugdarts: Marloes Ekkelkamp
  • Leerplichtambtenaar: Debby Hoffman

In voorkomende gevallen kunt u contact opnemen met de zorgcoördinator.

Pesten op school

Plagerijen komen overal voor, maar wanneer plagen pesten wordt, lijden leerlingen daaronder. In de schoolafspraken wordt ook op pesten gewezen. Van docenten, ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen wordt verwacht dat ze gevallen van pesten bij de mentor melden. We streven ernaar een pestvrije school te zijn.

Leerlingenzorg en passend onderwijs

Op onze school hebben we dagelijks te maken met leerlingen die van elkaar verschillen en ook verschillen in de aanpak die ze nodig hebben. In het kader van passend onderwijs hebben wij een ondersteuningsprofiel opgesteld. Leerlingen die binnen dat profiel vallen, zijn welkom op onze school. Deze leerlingen kunnen dagelijks opgevangen worden in ons Verlengd Onderwijs Lokaal (VOL). Daar wordt begeleiding en onderwijs op maat gegeven. In voorkomende gevallen wordt in overleg met de ouder(s)/verzorger(s) en de basisschool, de zorgcoördinator betrokken bij de aanmeldingsprocedure.

Het Ouder- en Kindteam (OKT)

Het Ouder- en Kindteam (OKT) is een wijkteam waar ouder(s)/verzorger(s) en kinderen terecht kunnen voor vragen over opvoeden en opgroeien. Jeugdartsen, verpleegkundigen, opvoedadviseurs, preventiewerkers en andere deskundigen en hulpverleners werken samen met elkaar en met scholen om schoolgaande kinderen en hun ouder(s)/verzorger(s) te adviseren en te vinden als het gaat om vragen over gezondheid, opvoeden en opgroeien. Voor schoolgaande kinderen en jongeren komen ze in de regel op school, maar ook kunnen ouder(s)/verzorger(s) terecht bij het OKT in de wijk. In alle stadsdelen in Amsterdam zijn Ouder- en Kindteams. Meer informatie over het OKT, inclusief de adressen van de centra, is te vinden op website www.okt.amsterdam.nl De ouder- en kindadviseurs verbonden aan onze school beantwoorden vragen en bieden begeleiding. Soms is één telefoontje of gesprek al voldoende, soms is er meer tijd nodig. Als de situatie ingewikkeld is, maakt de ouder- en kindadviseur samen met de ouder(s)/verzorger(s) of de leerling een plan om de situatie op te lossen.

Verlengd Onderwijs Lokaal

Met het VOL bieden wij alle leerlingen de kans de school toekomstbestendig te verlaten door leerlingen extra begeleiding te geven als zij dit nodig hebben.

Het Verlengd Onderwijslokaal (VOL) is een veilige en herkenbare plek voor leerlingen die extra begeleiding nodig hebben op het gebied van leren-leren, plannen en organiseren, ondersteuning bij talige vakken, exacte vakken en/of sociaal-emotionele ondersteuning. De begeleiding wordt verzorgd door leden van het ondersteuningsteam onder leiding van de zorgcoördinator. Dit team bestaat uit: onderwijsassistenten, leerlingcoaches, psycholoog, remedial teacher, docent exacte vakken en een begeleider passend onderwijs. Naast individuele begeleiding worden er groepstrainingen aangeboden, zoals: faalangstreductie, plannen en organiseren, omgaan met stress.

Ook worden in het VOL leerlingen opgevangen en ondersteund die tijdelijk of gedeeltelijk niet in staat zijn aan de regulieren lessen in de klas deel te nemen. Zij volgen een programma op maat in overleg en onder leiding van de vakdocent/mentor. Onderwijs staat nadrukkelijk centraal binnen het VOL en het doel is altijd ervoor zorgen dat de leerling uiteindelijk weer volledig deel kan nemen aan het klassikale onderwijs. Daarnaast is het VOL een expertisecentrum voor docenten en ondersteunend personeel, waar zij hulp kunnen krijgen in de vorm van handelingsgerichte adviezen, coaching en ondersteuning bij het schrijven van handelingsplannen. Het is ook de plek waar deskundigheidsbevordering voor docenten op het gebied van passend onderwijs gegeven wordt.

Remedial teacher

Om zicht te krijgen op de moeilijkheden bij spelling en rekenen en op de mate waarin dyslectische verschijnselen zich voordoen bij leerlingen van onze brugklas, vindt er aan het begin van het schooljaar een Diataal- en Diacijferonderzoek plaats waaraan alle brugklassers deelnemen. Leerlingen met specifieke dyslectische problemen krijgen gedurende het eerste schooljaar hulp van een remedial teacher.

Taalbeleid op de CSB

Teneinde onze leerlingen zo optimaal mogelijk te kunnen begeleiden, is er veel aandacht voor taal. Hierbij is het uitgangspunt dat taalarme leerlingen extra begeleiding krijgen in de vorm van woordenschatverwerving, leesstrategie en remedial teaching. Er is een werkgroep taalbeleid, bestaande uit docenten van verschillende vakken. In overleg met schoolleiding en zorgcoördinator geeft dit team invulling aan de doelstellingen.

Huiswerk en studiewijzers

Het huiswerk wordt in Magister genoteerd. Wanneer een leerling niet in staat is geweest het huiswerk te maken of te leren, moet dit schriftelijk, met redenen omkleed, door de ouder(s)/verzorger(s) worden meegedeeld. Verjaardagen en andere voorzienbare gebeurtenissen worden niet als geldige reden geaccepteerd. Repetities (in beginsel niet meer dan één per dag) worden een week van tevoren opgegeven. Daarnaast kan een toets worden gegeven waarvoor geen directe voorbereiding noodzakelijk is. Schriftelijke overhoring van gewoon huiswerk is altijd mogelijk. Bij niet-verantwoorde afwezigheid vervalt het recht om werk in te halen en wordt het werk gewaardeerd met een 1,0. In geval van twijfel op dit punt beslist de schoolleiding. In Magister is per vak een studiewijzer per periode te vinden. Hierin kunnen de leerlingen zien wat er van ze verwacht wordt in een bepaalde periode.

Verlengde dag school (VDS)

In het kader van het inhalen van de opgelopen vertraging door Corona en de kansengelijkheid zal in schooljaar 2022-2023 de Verlengde Dagschool (VDS) worden ingezet. Tijdens deze VDS werken leerlingen een aantal middagen in de week op school onder begeleiding aan hun cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling en krijgen ze ondersteuning bij plannen en organiseren.

De mentor kan deze ondersteuning aan een leerling dringend adviseren. Binnen de driehoek leerling, ouders en school wordt een Opp opgesteld waarin de doelen worden beschreven. De leerling schrijft met ouders en mentor een motivatie voor de VDS inclusief de SMART geformuleerde (leer)doelen.

Huiswerkbegeleiding

Op de CSB krijgen de leerlingen de mogelijkheid huiswerkbegeleiding te volgen. Enkele dagen per week van 14.45 tot 17.15 uur biedt Huiswerkinstituut Moll huiswerkbegeleiding en privé bijles aan. Leerlingen maken in kleine klassen (ca. 8 leerlingen) onder begeleiding hun huiswerk en worden daarin gecoacht door de begeleider. Er wordt naast de vakinhoudelijke hulp en uitleg aandacht besteed aan leren leren en leren plannen. Ook is er ruimte en tijd voor leerproblemen en krijgt elke leerling een eigen coach, die samen met de leerling periodiek plannen maakt om de leerprestaties te verbeteren. Het instituut werkt met een minimum van twee vaste middagen in de week. De kosten voor huiswerkbegeleiding zijn € 130,- per maand voor twee middagen per week en € 185,- per maand voor drie middagen per week. Na afloop van elke middag huiswerkbegeleiding die de leerling heeft gevolgd, wordt er een evaluatie ingevuld over hoe de middag is verlopen en wat de leerling heeft gedaan. Op de online database van Moll hebben de ouder(s)/verzorger(s) toegang tot deze dagelijkse evaluaties. De evaluaties worden ook met de leerjaarcoördinatoren gedeeld. De leerling is zelf verantwoordelijk voor boeken en het huiswerk. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar de website van Moll. Mocht u geïnteresseerd zijn in huiswerkbegeleiding voor uw zoon of dochter, dan kunt u contact opnemen met Somaya Moll, coördinator. Zij is te bereiken via onderstaande gegevens. Moll Huiswerkbegeleiding Telefoon: 06-34010375 coordinatie@mollhuiswerkbegeleiding.nl www.mollhuiswerkbegeleiding.nl

Studievaardigheid In de mentorlessen in de brugklassen en tweede klassen werken de leerlingen stelselmatig aan hun studievaardigheden. Ons brugklasteam werkt met een eigen methode.

ICT

De informatietechnologie speelt een grote rol in ons onderwijs en in de organisatie daarvan. De automatisering van de administratieve ondersteuning neemt nog steeds toe. In de school is ICT daarom een apart onderdeel in de organisatie. De CSB ziet ICT als hulpmiddel voor het ontsluiten van kennisbronnen en voor de didactische situatie waarbij vakgebonden software gebruikt kan worden, en als communicatiemiddel (e-mail, digitale leeromgeving, website, Teams). De CSB heeft zich als doel gesteld om in de komende jaren binnen alle vakken een ICT-leerlijn te ontwikkelen waarbij de leerling digitaal vaardig wordt. De CSB is van mening dat leerlingen in zijn algemeenheid in staat moeten zijn vlot en doelgericht om te gaan met:

  • de producten uit het Office365-pakket (de digitale licenties)
  • Magister
  • een browser
  • een mailprogramma
  • specifiek toegepaste programma’s voor de lessen

Wij vinden dat de leerlingen tevens in staat moeten zijn:

  • hun bestanden op een goede manier te archiveren
  • voldoende snel en vaardig met het toetsenbord om te gaan
  • eenvoudige beheersbehandelingen op de pc uit te voeren
  • verantwoordelijk in de communicatie te handelen
  • bronnen op te zoeken op internet

Dagelijks is er ICT ondersteuning aanwezig op school.

ICT-coördinator is Onno Kroese

Laptop in de klas.

Dit schooljaar zijn we in de brugklas begonnen met het werken met een laptop in de klas. De laptop wordt gebruikt als ondersteuning in de les, het is een middel.

In de afgelopen drie jaar hebben wij als school gemerkt wat de meerwaarde kan zijn van het gebruik van ICT in het onderwijs doordat de pandemie als katalysator werkte voor het gebruik van ICT. Dat neemt niet weg dat wij ons onderwijs ook al ver voor deze periode op verschillende niveaus en bij verschillende vakken ondersteunden met ICT in de les. Vooral door de invoering van de drie stromen Millennium Skills in leerjaar 1, 2 en 3 groeide de vraag naar ICT in het onderwijs, en daarmee devices, enorm.

Niet alleen door een vergrote vraag zien wij een noodzaak om te gaan werken met laptops in de brugklas. Wat ook meespeelt is dat het werken met digitale middelen niet meer weg te denken is in onze maatschappij en wij leerlingen moeten opleiden tot burgers die in staat zijn om zo adaptief mogelijk om te gaan met veranderingen in een toekomst die op dit moment nog geen vorm heeft gekregen. Wat wel duidelijk is aan die toekomst is dat de rol van ICT, in welke vorm dan ook, groot zal zijn. Betekenisvol leren met behulp van een laptop in de klas betekent dat we goed in de gaten houden dat de laptop een middel blijft en dat het gebruik ervan effectief en zinvol is.

Magister elo en TEAMS

Op de CSB hebben docenten de mogelijkheid om de elektronische leeromgeving (elo) van Magister te gebruiken. Magister gebruiken wij op school als schooladministratiepakket, waarin docenten cijfers en absenties bijhouden. Zowel leerlingen als ouders hebben toegang tot deze omgeving via het internet, maar ook via de smartphone app. Leerlingen kunnen met behulp van de Magister elo:

  • huiswerk raadplegen
  • studiewijzers inzien
  • lesmateriaal vinden
  • mededelingen lezen
  • opdrachten maken en inleveren
  • feedback krijgen op ingeleverd werk
  • antwoordbladen downloaden
  • video’s bekijken
  • (proef)toetsen inzien en maken
  • een vraag stellen aan de docent of een medeleerling

Naast Magister gebruiken we TEAMS van Microsoft 365. Ook via TEAMS kunnen leerlingen opdrachten maken en inleveren, feedback krijgen op ingeleverd werk, een vraag stellen aan de docent of medeleerling etc. Daarnaast kan er online lesgegeven worden via TEAMS.

De Magister elo en TEAMS ondersteunen het zelfstandig en actief leren van leerlingen. Er kunnen meerdere leerstijlen (en didactische werkvormen) worden aangeboden, zodat iedere leerling kan leren op de manier die hij/zij prettig vindt. De Magister elo en TEAMS zorgen er ook voor dat leerlingen en docenten altijd en overal in de gelegenheid zijn om te leren en met elkaar te communiceren. Leren is hierdoor minder afhankelijk van tijd en plaats. Om de Magister elo te gebruiken krijgen alle leerlingen een inlognaam en wachtwoord, waarmee ze toegang hebben tot de verschillende vakken. Deze inloggegevens zijn gelijk aan de gegevens voor e-mail, TEAMS, Zermelo etc. De leeromgeving wordt beheerd door de docenten van de betreffende vakken. Docenten kunnen lessen digitaal in de Magister elo voorbereiden en bewaren, zodat leerlingen deze kunnen inzien. Dit kan handig zijn voor de leerlingen die een les gemist hebben. Achterlopen of niet weten wat het huiswerk is, is niet meer nodig.